6 کاربرد جالب رباتیک که باید بدانید!
در این مقاله قصد داریم 6 کاربرد جالب رباتیک که را برای شما شرح دهیم. رباتها با انجام وظایف خود بدون خستگی، درهای جهانی جدید را در برابر ما انسان ها گشودهاند. این موضوع سبب می شود که شرکت ها برای بهرهوری بالاتر، زمان بیشتری را نیز صرفهجویی کنند.
اصول رباتیک و مبانی آن
اصول رباتیک شامل مجموعهای از اصول و قوانین است که در طراحی و ساخت رباتها به کار میروند. در زیر به برخی از اصول و مبانی رباتیک اشاره میکنم:
مکانیک
این اصل به طراحی و ساخت بدنه و ساختار فیزیکی ربات اشاره دارد. مکانیک ربات باید به گونه ای طراحی شود که به راحتی قادر باشد با محیط ارتباط برقرار کند.
الکترونیک
این اصل به استفاده از قطعات الکترونیکی و مدارهای الکتریکی در ربات اشاره دارد که برای کنترل حرکت ، دریافت و پردازش اطلاعات است.
هوش مصنوعی
به استفاده از الگوریتمها و روشهای هوش مصنوعی برای تصمیمگیری و یادگیری ربات اشاره دارد. هوش مصنوعی میتواند ربات را قادر به تشخیص الگوها، حل مسائل پیچیده و تعامل با محیط کند.
۱. امنیت عمومی و اجرای قانون
هوش مصنوعی و رباتیک در حوزهی ایمنی و حفظ امنیت عمومی رشد قابل توجهی داشته است. این موضوع باعث میشود که نیروی قدرتمندتر و متنوعتری در برابر تهدیدهای احتمالی تشکیل گردد.
مأموران اجرای قانون و تیمهای عملیات به شکل فزایندهای به رباتها اعتماد میکنند تا در موقعیتها خطرناک شرایط را مورد بررسی قرار دهد و جلوتر از آنها حرکت کند.
۲. جوشکاری با رباتها
جوشکارها درست مانند جراحان باید کار خود را با ظرافت زیادی انجام دهند. حفظ ثبات حرکت بدون حواسپرتی به تنهایی کار دشواری است و با وجود ابزار سنگین جوشکاری به علاوه استفاده از وسایل ایمنی به یک چالش استقامت و دقت تبدیل میشود.
در نتیجه جوشکاری یکی از مشاغلی است که در آینده با کمبود نیروی کار روبهرو خواهد شد. جوشکاری یکی از حوزههایی است که نه تنها در کارخانجات بلکه بیرون از آن هم توانسته از مزایای رباتیک استفاده کند.
۳. کشاورزی
در سالهای گذشته تجهیزات کشاورزی بسیار پیشرفته شدهاند. آنها به صورت خودکار مسیریابی میکنند، فرایند کاشت را انجام میدهند، علفهای هرز را از بین میبرند و در نهایت محصول را برداشت میکنند.
استفاده از دستگاههای شیردوشی دام یکی از اولین کاربردهای رباتیک در صنایع لبنیات محسوب میشود. رباتها همچنین وظایفی نظیر کنترل علفهای هرز، تغذیهی گیاه و نظارت بر آلودگی و حتی کاشت محصولات جدید را بر عهده دارند.
۴. محیطهای ساختوساز
حضور رباتها در محیطهای ساختوساز و صنایع توسعهی املاک به لطف فناوریهایی نظیر هوش مصنوعی، کلان دادهها و چاپ سه بعدی امکانپذیر شده است.
علاوه بر تخریب سازه، استفاده از قطعات پیش ساخته و ماژولار، حمل و نقل، نقشهبرداری و بازرسی زیرساخت، از دیگر کاربردهای رباتها در محیطهای ساختمانی محسوب میشود. برنامهنویسها تلاش میکند تا رباتها را با سایر دستگاهها نظیر پهپادها، هماهنگ کنند. با اینکار قابلیت استفاده از آنها افزایش مییاید.
۵. اتاق جراحی
جراحان برای انجام حرکتهای ظریف و حساس به دستهای ثابت احتیاج دارند. کوچکترین حرکت اضافه از جانب آنها میتواند به بریدگی شریانها یا آسیب به بافت و حتی پارگی اندامها منجر شود.
پزشکی از راه دور محصول واقعیت مجازی (virtual reality) است و از طریق آن میتوان بیماریهای اعصاب و روان، نارسایی قلبی، با جراحیهای رباتیک درمان کرد. با ادغام تکنولوژیهای نوین با نرمافزارهای پیشرفته، میزان دقت را به شکل قابلتوجهی افزایش داده است.
۶. تسلیحات نظامی و جنگی
در میان تمام کاربردهای رباتیک، رباتیک نظامی کمی غیرعادی محسوب میشوند. البته تمام زمینههای گفته شده میتواند به پرسنل ارتش کمک کند. علاوه بر سیستمهای دفع زباله و هواپیماهای بدون سرنشین، نیروی مسلح سراسر جهان به سیستمهای جراحی قابل حمل، ساخت سریع سازه علاقمندند. جدا از برنامههای سربازهای رباتیک آینده، بعضی از برنامههای کاربردی کاملا به ارتش اختصاص دارد.