مهارت تفکر خلاقانه برای کودکان و نوجوانان

مهارت تفکر خلاقانه برای کودکان و نوجوانان

مهارت تفکر خلاقانه برای کودکان و نوجوانان چه اهمیتی دارد؟

یادگیری مهارت تفکر خلاقانه برای کودکان و نوجوانان کمک می کند که مسائل را از زوایای مختلف مشاهده کنند و راه حل های جدید برای مواجهه با چالش ها پیدا کنند.

خلاقیت

خلاقیت باعث می شود که افراد درباره‌ی ایده های جدید و کاربردی فکر کنند. خلاقیت می تواند کلید اصلی برای موفقیت طولانی مدت باشد. نوع تفکر افراد خلاق متفاوت است. این افراد تجربه هایی که دارند را به هم مرتبط می کنند و فرایندی جدید را خلق می کنند.

افراد خلاق برای حل مسائل مختلف نگاه دیگری دارند و تنها به راه حل های گذشته اکتفا نمی کنند بلکه سعی می کنند با راه حل هایی جدید مسائل را درک و مشکل را رفع کنند.

تفکر خلاق

تفکر خلاق مهارتی قابل یادگیری است. بهتر است که آمورش این مهارت را از کودکی و ابتدای تحصیل فرزند خود، آموزش دادن این مهارت را شروع کنید.

بطور کلی تفکر خلاق به معنای درک مسائل و کاستی هایی که در اطلاعات وجود دارند ، ایده یابی و فرضیه درباره ی حل مسائل به صورت های مختلف ، آزمودن فرضیه ها ، مرور حل مسائلی که ارزیابی شده اند و در نهایت انتقال دادن نتایجی که از آزمودن حل مسائل به وجود آمده به دیگران.

مهارت های لازم برای پرورش مهارت خلاقیت

برای پرورش تفکر خلاق در کودکان و نوجوانان لازم است که موارد زیر در نظر گرفته شود:

  • فرد باید ذهنیت تحلیل گر داشته باشد
  • مهارت حل مسئله داشته باشد
  • مهارت های ارتباط با اجتماع را بیاموزد
  • لازم است دارای ذهن باز باشد که بتواند ایده های جدید را پیاده سازی کند و روی مسائل مختلف با ذهنی باز تفکر کند
  • مهارت های سازماندهی را داشته باشد
  • مهارت آزمون و خطا برای سنجش راه های متفاوتی که می توان مسائل را حل کرد و پیش برد

 

چند روش فعال برای پرورش خلاقیت

  1. سفر رفتن
  2. ورزش کردن
  3. شرکت کردن در کلاس های متفاوت بجز کلاس های درسی مدرسه
  4. رمان و فیلم های آموزشی مناسب
  5. تحسین و تشویق کردن فرزند
  6. مشورت گرفتن برای دریافت ایده های خلاقانه و متفاوت که ممکن است ایده های جدیدی ایجاد کند
  7. خرید کتاب و مجله

تکنیک هایی برای داشتن تفکر خلاق

این تکنیک ها شما را برای یافتن شیوه های خلاقانه تری در حل مسائل خود یاری می کند و باعث می شود شما بتوانید دید متفاوتی به مسائل داشته باشید. برای مسائل خود الگوی فکری ایجاد کنید و با استفاده از آن قادر باشید که بصورتی خلاقانه تصمیم بگیرید و مسائل را حل کنید . 

تکنیک های مهم این نوع تفکر به شرح زیر است

فکر کردن در جعبه و محدود کردن آن :

اگر بتوانید تفکر خود را محدود و از یک چهارچوب مشخص استفاده کنید، می توانید با ایجاد این محدودیت تمرکز و دقت حود را در فکر کردن به موضوعات افزایش دهید. افزایش دقت ، با حذف عواملی که ممکن است مسائل را پیچیده کند ، ورود ایده های خلاقانه را به ذهن شما افزایش می دهد.

نقشه ذهنی :

در این تکنیک تمام اطلاعاتی که در مورد موضوع مورد نظر وجود دارد و به ذهن می رسد را باید با استفاده از خطوط به هم مرتبط کرد. با این کار ، در مدت زمان کوتاهی اطلاعات زیادی در مورد موضوع مورد نظر بدست می آید که هر کدام از آنها می تواند یک ایده جدید را به وجود آورد.

طوفان فکری :

در این تکنیک ، یک موضوع اصلی انتخاب شده و در مرکز بحث قرار می گیرد و دیگران نطر ها و ایده های خود را درباره ی این موضوع بیان می کنند. در میان این انبوه نظرات جمع شده ، معمولا چند ایده ی خوب وجود دارد که انتخاب می شوند و می شود از این ایده ها استفاده کرد.

تغییر چهارچوب :

برای تقویت خلاقیت و داشتن تفکر خلاق ، می توان تغییر چهارچوب در زندگی را اجرا کرد. این تغییرات می توانند بسیار جزیی و نامحسوس باشند مانند تغییر ساعت بیداری یا انجام یک عمل ، یا تغییرات محسوس و بزرگ باشند مانند تغییر شغل یا انتخابی که مسیر زندگی را کاملا تغییر دهد. وجود یک روند مشخص و از پیش طراحی شده بدون تغییر ، در طولانی مدت می تواند مانع خلاقیت شود.

 

در پایان

لازم است بدانیم تفکر خلاق به معنای دیدن مشکلات از نگاهی متفاوت و یافتن راه حل هایی جدید است و برای یافتن بهترین روش حل مسائل باید این نگاه جدید را در خود تقویت کنیم که به راحتی بتوانیم به بهترین نتیجه ی ممکن دست پیدا کنیم.

بازخوردها